Your browser does not support JavaScript!
خدمات طراحی گرافیک
طراحی پوستر
طراحی کاتالوگ
طراحی بروشور
آرابسک یا اسلیمی چیست؟

آرابسک (اسلیمی) در انگلیسی Arabesque اصطلاحی است عامیانه که در مورد نقوش گیاهی در هم باقته با طوماری به کار می رود. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با این اصطلاح آشنا کنیم. همچنین می خواهیم بدانیم چه کاربردی در تبلیغات دارد.

تاریخچه آرابسک یا اسلیمی

در اواخر قرون وسطا به این گونه نقش و نگارها اصطلاحا مغربی می گفتند. اما از سده شانزدهم میلادی که اروپاییان بیش از گذشته به هنر اسلامی توجه کردند این واژه به آرابسک تغییر کرد.

تاریخچه و سابقه این نقوش آرابسک به گذشته های بسیار دور باز می گردد. در دوره هلینیستی (یونانی) این نقوش به وفور در آسیاس صغیر مشاهده می شد. اما از حدود قرن یازدهم میلادی / پنجم هجری ظاهر خاص اسلامی پیدا کرد و به سرعت راه تکامل خود را پیمود.

در هنر دوره هلنیستی، صورتی طبیعتگرایانه از نقوش گیاهی معمول بود. اما هنرمندان مسلمان آنها را برای ابراز قدرت تخیل و ابداع خودشان مناسب دیدند و به آن تنوع بسیاری بخشیدند. مهمترین قاعده ای که این هنرمندان رعایت می کردند تقابل شاخ و برگ ها و تداوم ساقه ها بود. اسلیمی (آرابسک) گاهی ساده و گاهی بسیار پیچیده طراحی می شود. معمولا این اشکال به صورت متقارن طراحی می شوند اما اشکال غیر متفارن آن هم کمابیش مورد توجه هنرمندان قرار می گیرد.

استفاده از آرابسک در تبلیغات

از نقش و نگارهای آرابسک امروزه در تبلیغات استفاده بسیار زیادی می شود. مخصوصا در پوسترها به وفور استفاده از این نقش و نگارها را می توانیم مشاهده کنیم. دیگر از آرابسک نه تنها در نقش و نگارهای کاشی ها و طراحی کتاب ها بلکه در طراحی انواع پوسترها، بروشورها، کاتالوگ‌ها و ... قابل مشاهده است.

معمولا استفاده از آرابسک در تبلیغات به جهت زینت بخشی بیشتر به طرح مورد استفاده قرار می گیرد. البته از بخشی از نقوش آن حتی به عنوان لوگو (نماد/نشانه) هم استفاده شده است.

پس نباید تصور کنیم که این نقش و نگارها دیگر دورانشان فرا رسیده. بلکه اکنون فرصتی نو وجود دارد که از آنها برای زینت بخشیدن به انواع تبلیغات استفاده کنیم.

اگر می خواهید از این پس از نقش و نگارهای آرابسک در تبلیغات شما استفاده شود، حتما در زمان ثبت سفارش این موضوع را به ما بگویید.

توجه: بخشی از این متن از کتاب دایره المعارف هنر نوشته رویین پاکباز آورده شده است.